Velkommen til denne lille guiden som kan hjelpe deg med å komme i gang med morsmelkerstatning til din baby! Enten du er i en situasjon hvor amming ikke er et alternativ, eller du er en nybakt mor som vurderer å supplere med morsmelkerstatning, er det viktig å føle seg trygg og informert. I denne artikkelen vil vi dekke alt fra hvordan du velger riktig morsmelkerstatning til hvordan du blander den på riktig måte. La oss gjøre denne overgangen så smidig og bekymringsfri som mulig!
Handleliste
Må-ha utstyr:
- Morsmelkerstatning (f.eks. Nestlé NAN PRO 1 eller Hipp Baby Combiotik 1)
- 6-12stk ferdigblandet
- 1 stk boks pulver
- Dedikert kjele min 1,5l
- Beholdere/Flaske til kokt vann
- Tåteflasker 3-4 stk (Philips Avent Natural og/eller Medela tåteflaske)
- Vaskebørste
- Vaskemiddel (f.eks. Zalo)
- Temperaturmåler
- Desilitermål
- Gulpekluter
- Min 20 liter flaskevann, vår anbefaling 60liter.
- Vitamin D dråper fra uke 2
Kjekt-å-ha utstyr:
- Dampsterilisator
- Termoflaske
- Vannkoker med temperaturinnstilling 70°C
- Flaskevarmer
- Flaskebørste
- vekt 0,1 gram
- Dosering beholdere
- Gassbrenner
1. Morsmelkerstatning
Morsmelkerstatning (MME) kan være en stor stressfaktor for nybakte foreldre – det finnes mange ulike valg, og det kan være vanskelig å vite hva som passer best og hvordan de ulike alternativene skiller seg fra hverandre. Men slapp av, du er ikke alene! Vi skal hjelpe deg med å navigere i dette havet av muligheter.
I starten kan det være lurt å begynne med en standard morsmelkerstatning som du finner i dagligvarebutikken.

Eksempler inkluderer Nestlé NAN PRO 1 eller Hipp Baby Combiotik 1. Disse finnes både som pulver og i drikkeklar kartong, og kan kjøpes i de fleste matbutikker. Husk at du i starten skal bruke den som heter nr. 1. Barn skal ikke bruke nr. 2 før de er ca. 6 måneder.
Det er ikke uvanlig at flaskeforeldre prøver ulike typer MME gjennom småbarnsperioden, og det er helt normalt å bytte underveis. Ingen grunn til bekymring! Du trenger ikke å finne det “perfekte” produktet fra start
Kvalitet: All morsmelkerstatning som selges i Norge produseres etter strenge krav og standarder, så kvaliteten er like høy uansett merke. Noen merker kan likevel passe barnet ditt bedre enn andre, og det er en prosess å finne det som fungerer best for dere.
Start med drikkeklar morsmelkerstatning dersom ting føles overveldende. Da slipper du å tenke på blandingsforhold – bare åpne kartongen, hell i flasken og varm den forsiktig opp. Dette kan gi en liten pustepause mens du finner ut hva som passer best for deg og barnet ditt. Høres ikke det litt deilig ut? Men, om du ønsker å starte med pulver, les her.
Temperatur: Morsmelkerstatningen skal ha kroppstemperatur (ca. 37°C) når den er klar til å spises. Test alltid temperaturen på innsiden av håndleddet for å forsikre deg om at den ikke er for varm. Dette kan føles litt gammeldags, men det fungerer! Det er viktig at melken ikke er over 37 grader, noen babyer aksepterer lavere temperatur også. Melken skal ikke varmes opp to ganger.
Brukstid: Etter melken er oppvarmet til bruk kan den stå i maks 2 timer før den benyttes. Når flasken med melk er påbegynt har den 1 times holdbarhet. Tid utover dette så må melken kastes. Følg retningslinjene som står oppgitt fra produsent.
2. Mengde morsmelkerstatning etter alder
Husk at mengdeanbefalinger kun er veiledende og at det vil være variasjoner fra barn til barn. Noen ganger vil barnet spise mer, andre ganger mindre. Og det er helt normalt! I starten vil du ofte kaste mye melk, siden de ikke drikker opp alt – men ikke bekymre deg, dette vil stabilisere seg etter hvert.
Alder | Mengde per måltid | Måltider per dag | Total mengde per dag |
---|---|---|---|
Nyfødt (0-2 uker) | 30-60 ml | 8-12 | 240-480 ml |
2-4 uker | 60-90 ml | 7-8 | 420-720 ml |
1-2 måneder | 90-120 ml | 6-7 | 540-840 ml |
2-3 måneder | 120-150 ml | 5-6 | 600-900 ml |
3-4 måneder | 120-180 ml | 5-6 | 600-1080 ml |
Loggfør: hvor mye de drikker og når de drakk, slik at du enkelt kan se et mønster av totalmengde per dag. Jeg brukte selv en dagbok der jeg skrev klokkeslett og mengde. Dette var veldig nyttig for å oppdage tegn til sykdom og gi nyttig informasjon til barnelegen. Det er bedre å tilby en flaske for mye enn en for lite i starten, slik at du kan lære ditt barns behov.
Les mer her
Hvordan blande morsmelkerstatning
3. D-vitamin dråper
For at et spedbarn skal få nok vitamin D gjennom morsmelkerstatning, må de drikke mellom 6–7,5 dl daglig, avhengig av merket. Dette tilsvarer omtrent 10 mikrogram (µg) vitamin D, som er den anbefalte daglige dosen for spedbarn i Norge. Du skal derfor begynne med dråper fra uke 2. Når spedbarnet spiser mer enn 6-7,5 dl skal du slutte med dråpene.
Hvor mye vitamin D tilskudd barnet bør få, avhenger av den mengden morsmelkerstatning barnet får per dag.
- Hvis barnet får 1-3 dl morsmelkerstatning daglig, gis 5 D-vitamindråper.
- Hvis barnet får 4-6 dl morsmelkerstatning daglig, gis 3 D-vitamindråper.
- Hvis barnet får 7 dl morsmelkerstatning eller mer per dag, gis ikke tilskudd.
Enkelte produkter inneholder mer D-vitamin per dråpe og skal gis i mindre mengde. Følg anvisningen på pakningen.
4.Tåteflasker
Når du starter med flaskemating, kan det være lurt å begynne med en enkel tåteflaske fra matbutikken eller apoteket. Et par gode alternativer er Philips Avent tåteflaske Natural og Medela tåteflaske. Begynn med en par av hver for å teste hva barnet ditt liker. Disse flaskene er lette å bruke og rengjøre, noe som gjør starten på flaskemating mindre stressende. Mindre stress for deg betyr mer kos med babyen!
Husk også at flasketuten bør være nummer 1, da dette angir mengden melk som kommer ut av flasketuppen, noe som er viktig for nyfødte.
Type | Info | Pris fra |
---|---|---|
Philips Avent tåteflaske Natural | Populær tåteflaske med naturlig følelse og antikolikk, finnes i glass | 100,- |
Medela Tåteflaske | Benyttes på sykehus, enkel og grei, uten anti-kolikk, lett å vaske | 80,- |
Etter en stund kan du prøve andre flasker med flere funksjoner som antikolikk-system. Men i starten er det viktig å holde det enkelt. Grunnen til at jeg har valgt disse er fordi de lett tilgjengelige, enkle å vaske siden de har få deler, og de fungerer for de fleste i starten. Jeg vil ikke anbefale flasker med mange deler i starten, da dette gjør vaskejobben og steriliseringen mye vanskeligere og kan føre til feil. Husk, babyen bryr seg mest om at det er mat, ikke hvor fancy flasken er!
5. Nødvendig utstyr
For flaskemating er renslighet rundt tilberedning og rengjøring viktige oppgaver. Her er en enkel liste over det mest nødvendige utstyret og noen ekstra ting som kan være praktiske:
Må-ha utstyr
- Dedikert kjele: Til å koke vann for å sikre at det er bakteriefritt. Det kan være fristende å bruke en vanlig kjele, men det å ha en dedikert kjele til babyen – det kan gjøre livet enklere.
- Beholdere/flaske til kokt vann: Rene flasker eller beholdere til å oppbevare avkjølt kokt vann.
- Vaskebørste: En egen børste som kun brukes til rengjøring av flaskedeler og smokker, enten en spesifikk flaskebørste eller en ny, ubrukt vaskebørste.
- Vaskemiddel: F.eks. Zalo til vask av utstyr.
- Temperaturmåler: For å kontrollere vanntemperaturen 70°C (husk at vannet skal være kokt opp før pulvere skal blandes på 70 grader).
- Desilitermål: Et målebeger ml (anbefaler stål, da det er lett å sterilisere og praktisk til nøyaktige målinger).
- Gulpekluter: Praktiske til mating og rengjøring. Det finnes mange ulike typer, test deg frem til du finner din favoritt. Det er ikke dumt å kjøpe inn en del, du vil aldri ha for mange av disse!
- Flaskevann: Minimum 20 liter flaskevann tilgjengelig i tilfelle feil ved vannforsyningen eller andre kriser. Dette sikrer at du har trygt vann til morsmelkerstatning hvis det skulle oppstå problemer. Som beredskap anbefaler vi 60 liter vann, da et spedbarn har et stort behov for helt rent vann. Dette vannet vil blant annet bli brukt til å lage morsmelkerstatning, samt til sterilisering og vasking. Du kan lese mer om vår anbefaling til beredskap for flaskebarn her.
Kjekt-å-ha utstyr
- Termoflaske: Praktisk til kokt vann når du er på farten. Det er perfekt når du skal ut og vil gjøre ting enkelt. Husk må steriliseres før og under bruk.
- Vannkoker: med temperatur innstilling 70°C. En liten luksus som kan gjøre hverdagen mye enklere.
- Flaskevarmer: Til oppvarming av ferdiglaget MME til 37°C. Ingenting er som å ha varm melk klar fort når babyen gråter!
- Dampsterilisator: Gjør rengjøringen enklere. Hvis du liker at ting går raskt og effektivt, kan dette være noe for deg. Mikrobølgeovn: Enkel metode for sterilisering ved bruk av spesialposer til mikrobølgeovn. Dette kan være en rask løsning, men pass på at flaskene tåler denne metoden før du bruker den.
- Flaskebørste: For grundig rengjøring av flaskedeler og smokker. Bedre design for enklere rengjøring av flasker og tupper. Husk å sterilisere børsten før og mellom bruk.
- Vekt: Nøyaktig vekt med presisjon ned til 0,1 gram, typisk en kaffevekt. Denne gjør det enkelt å måle opp riktig mengde pulver og vann.
- Dosering beholder: Praktiske for å forberede riktige doser pulver, enten for tur eller kvelden. Husk å sterilisere beholderen før og mellom bruk.
- Gassbrenner: Greit å ha en gassbrenner eller annen kilde for oppvarming av vann ved strømmangel eller annen krise.
Les mer:
Anbefaler ikke!

MME-maskiner (Melkeerstatnings- og Vellingsmaskiner): Anbefales ikke av norske helsemyndigheter, da de kan være vanskelige å rengjøre grundig og kan samle opp rester som fører til bakterievekst. Flere av disse maskinene har også utfordringer med nøyaktig dosering, noe som påvirker både kvalitet og hygiene i morsmelkerstatningen. I tillegg varmer mange av maskinene ikke opp vannet til de anbefalte 70 °C, noe som er nødvendig for å drepe potensielle bakterier, det er 70 grader som anbefales av Verdens helseorganisasjon (WHO) og nasjonale helsemyndigheter for trygg tilberedning av morsmelkerstatning. Selv om de ser fancy ut, er de ofte mer bry enn nytte.