Skip to content Skip to footer
ofte stillet spørsmål

Velkommen til Vår FAQ om Flaske-Mating

Velkommen til vår ressursside om flaske-mating og bruk av morsmelkerstatning. Vi har satt sammen denne FAQ-seksjonen for å gi dere hurtig informasjon som kan hjelpe dere med å ta informerte beslutninger om deres barns ernæring. Her finner dere svar på vanlige spørsmål, fra valg av morsmelkerstatning til håndtering av utfordringer med flaske-mating.

Vi ønsker at dere skal føle dere støttet og informert hver steg av veien i deres foreldreskap. Ta gjerne tid til å utforske disse spørsmålene og svarene, og husk at helsestasjonen eller deres barnelege også er verdifulle ressurser for personlig veiledning og støtte.

Vi håper denne guiden vil være nyttig om du føler at tet mangler none spørsmål og svar send oss inn.

7stk . kommer an på hvor glad du er å vaske. er alltid viktig at flaskene er rene og steriliserte.

jeg anbefaler at du har minimum 1 uke. selv har jeg liggende mat for 1 månde. dette for å være sikker på at jeg har mat ved en matkrise. har også egent vann i lageret.

dette kommer and på hvilken type mme du bruker. men ligger fra xxx til xx pr månde. benytter man seg av ferdigblandet vil prisen være mer

Det er mulig å få støtte til mme om ditt barn har alergi for melkeprotein. Din fastlege vil kunne skrive en blå resept. Det er i dag ikke noen tester som skal til for å få resepten

Jeg anbefaler at du bytter mme på en mandag. dette da du har en uke på deg og det vil være lett å få veiledning fra helsesøster om det er komplikasjoner/spørsmål.

bland i starten 50% av nye med 50% med den gamle morsmelkerstatningen første dagen

andre 70% 30%

trede 70% 30%

den lille vil vende seg til smaken og kroppen vil lettere tilpasse seg slik at du unngår mye styr

Dette  vil varierer fra barn til barn. Veileding fra produsentene av mme:

 

 

AlderMengde mme i flaskeFlasker
0-2 uker1006
2-4 uker1305-6
1-2 måneder1705
2-4 måneder2004-5
4-6 måneder2304

Det er viktig å konsultere med barnets helsestasjon eller barnelege for å velge en morsmelkerstatning som passer best for barnets ernæringsmessige behov. Noen barn kan trenge spesielle typer morsmelkerstatning på grunn av allergier eller fordøyelsesproblemer.

Nyfødte trenger typisk å mates hver 2-3 time, men dette kan variere basert på babyens alder, vekt, og om de også får brystmelk. Observer babyens sultsignaler som gråt og smatting.

Vask hendene før du håndterer flasker og morsmelkerstatning. Flasker, smokker og alt utstyr som brukes skal steriliseres regelmessig, og morsmelkerstatning skal håndteres i henhold til instruksjonene på pakken for å forhindre bakteriell vekst.

Det er generelt trygt å forberede morsmelkerstatning i forveien så lenge den oppbevares i kjøleskap og brukes innen 24 timer. Varm opp morsmelkerstatningen til kroppstemperatur før fôring og rist flasken forsiktig for å unngå klumper.

Hvis babyen din nøler med å ta flasken, prøv å endre flasketypen eller smokken. Noen babyer foretrekker visse former og materialer. Det kan også hjelpe å la en annen omsorgsperson mate babyen med flaske, særlig hvis babyen er vant til å bli ammet av moren.

Det anbefales å holde babyen i en halvsittende stilling under fôring for å redusere risikoen for øreinfeksjoner og kvelning. Sørg for at smokken på flasken er delvis fylt med morsmelkerstatning under fôring for å unngå luftinntak.

Åpnet morsmelkerstatning er vanligvis holdbar i opptil én måned, så lenge den er tett lukket og oppbevart tørt. Sjekk alltid holdbarhetsdatoen og oppbevaringsinstruksjonene på emballasjen.

Vektoppgang og hyppighet av våte bleier (minst seks våte bleier per dag) er gode indikatorer på at babyen får i seg nok næring. Hvis du er usikker, kontakt helsestasjonen for råd og veiledning.

Morsmelkerstatning er designet for å etterligne brystmelk og inneholder viktige næringsstoffer som protein, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Det inkluderer også ofte tilskudd som jern, ARA og DHA, som er viktige for barnets utvikling.

Når du er på tur, bruk en isolert flaskeveske for å holde morsmelkerstatningen kald, og ta med en termokanne med varmt vann for å kunne varme opp morsmelkerstatningen. Bruk engangsflasker og smokker om nødvendig for å unngå behovet for sterilisering på farten.

Det er vanligvis anbefalt å ikke blande brystmelk og morsmelkerstatning i samme flaske, særlig hvis du ikke er sikker på at barnet vil drikke hele mengden. Dette fordi ubrukt morsmelkerstatning må kastes etter mating, mens ubrukt brystmelk kan oppbevares til neste fôring.

Hvis barnet ditt opplever fordøyelsesproblemer som hyppig spytting, gass eller forstoppelse, kan det være lurt å diskutere alternative typer morsmelkerstatning med barnets lege. Noen barn kan trenge en lav-laktose eller hypoallergenisk formel.

Det er ikke anbefalt å bruke mikrobølgeovn til oppvarming av morsmelkerstatning da det kan skape varme punkter som kan skade barnet. I stedet anbefales det å varme opp vannet i en kjele eller bruke en flaskevarmer.

For å minimere luftinntak, sørg for at babyen ligger i en korrekt vinkel med hodet høyere enn magen og at smokken på flasken alltid er fylt med morsmelkerstatning under fôring. Du kan også vurdere anti-kolikk flasker som er designet for å redusere luftinntak.

Mens morsmelkerstatning er formulert for å være så næringsrik som mulig, er det visse immunforsvarsstoff og andre bioaktive komponenter i brystmelk som ikke kan replikeres. Morsmelkerstatning gir imidlertid et fullverdig ernæringsmessig alternativ for de som ikke kan eller velger å ikke amme.

Sørg for å bruke BPA-frie plastflasker. De fleste nye babyflasker er produsert uten BPA, men det er viktig å sjekke etikettene nøye.

Nei, det er ikke trygt å gjenoppvarme ubrukt morsmelkerstatning da det kan fremme bakterievekst. Det er best å tilberede en ny porsjon for hver mating.

Hvis du mistenker en allergisk reaksjon, som hudutslett eller fordøyelsesproblemer, kontakt lege umiddelbart. Du kan også diskutere alternative hypoallergeniske formler som kan være bedre egnet for ditt barn.

Åpnet morsmelkerstatning bør lagres tett lukket i originalbeholderen på et kjølig, tørt sted, ikke i kjøleskapet, og bør brukes innen en måned.

Velg flasker og smokker basert på barnets alder og sugeevne. Nyfødte har ofte behov for smokker med langsommere strømning. Test forskjellige merker til du finner en som barnet ditt aksepterer og kan suge effektivt fra.

Monitorer babyens vekt og se etter vanlige tegn på tilstrekkelig inntak, som stabil vektøkning, tilstrekkelig antall våte og skitne bleier, og at barnet virker mett og tilfreds etter matinger.

Flasker og smokker bør steriliseres før første gangs bruk og deretter vaskes grundig med såpe og varmt vann etter hver bruk. De kan også steriliseres regelmessig, spesielt for yngre spedbarn.

Bruk anti-kolikk flasker som reduserer luftinntak under fôring, og sørg for å holde flasken i en vinkel som holder smokken full av morsmelkerstatning gjennom hele fôringen for å unngå at babyen svelger luft.

Morsmelkerstatning er den samme både dag og natt, men noen foreldre finner det nyttig å ha forberedt flasker klar i kjøleskapet for raskere mating om natten.

Prematurt fødte barn kan trenge en morsmelkerstatning med høyere kaloriinnhold eller spesielle næringsstoffer. Din barnelege kan anbefale en spesialformel beregnet for premature babyer.

Det anbefales vanligvis ikke å blande morsmelkerstatning med fast føde før barnet er klar for det, vanligvis rundt 6 måneders alder. Diskuter dette med barnelegen før du introduserer fast føde.

Tilby mindre, hyppigere måltider, sørg for riktig flasketeknikk for å minimere luftinntak, og bruk en formel som er lett fordøyelig, hvis barnet ditt har fordøyelsesproblemer.

Bruk alltid rent, trygt vann til å tilberede morsmelkerstatning. Kok opp springvann og avkjøl det til kroppstemperatur før bruk, spesielt i områder hvor vannkvaliteten kan være usikker.

Noen spytting er normalt, men hyppig oppspytt kan tyde på overfôring eller en reaksjon på formelen. Snakk med barnelegen for å vurdere potensielle årsaker og løsninger.

Planlegg i forkant ved å ha med en ferdig tilberedt flaske og eventuelt en flaskevarmer som er mobil. Finn et stille sted å sitte, eller bruk et pledd eller spesiell ammetopp for privatliv hvis det trengs.

Glassflasker inneholder ikke kjemikalier som BPA, er lettere å rengjøre og sterilisere, og beholder ikke lukt eller farge fra morsmelkerstatningen.

Noen studier tyder på at babyer som får morsmelkerstatning, kan sove lenger om natten sammenlignet med ammede babyer, men dette kan variere betydelig fra barn til barn.

Moderne morsmelkerstatninger er designet for å nærme seg sammensetningen av morsmelk så mye som mulig, og når de brukes riktig, bør de ikke ha negative langtidsvirkninger på et barns helse.

Mens det er trygt å bytte mellom merker, kan noen babyer oppleve fordøyelsesproblemer som gass eller irritasjon ved bytte. Det kan være lurt å konsultere med en barnelege før du bytter.

Introduksjon av morsmelkerstatning kan redusere mors melkeproduksjon på grunn av redusert hyppighet av amming. Det er viktig å administrere dette nøye for å opprettholde amming så lenge som ønsket.

Spørsmål & Svar

Mangler det et spørsmål ? Send inn

Send oss gjerne inn spørsmål som vi kan legge inn, du finner også mye info på vår side.